Fluffy Molntuss

Hypokondri

Publicerad 2010-03-30 11:29:44 i Bröstcancer,

Märkte att jag fått ett meddelande på min mobil igår. Det var min sköterska på cytostatikamottagningen som ringde för att....... ska vi gissa......... ja, just precis "mina värden var låga". Nämen, vilken total överraskning. Jag är så förvånad..... Luttrad som jag är tyckte jag inte att de var så låga. 0,6 på de neutrofila. Har ju brukat ligga på 0,1 på dag 11. Så, hoppet är gott om att värdena är bra till påsk. Eller rättare sagt: Det är de. Har jag gått från 0,1 en måndag till 2,9 på torsdagen så lär jag nog vara helt ok denna gången också. Är förmodligen högre redan idag.

Man ska ju känna efter hur man mår när man har låga värden, och ringa in om man får feber eller så. Inte alls bra för hypokondrikern detta. Måste akta mig för att känna efter för mycket. Därför är det bra med feber. Det är ju så konkret, det kan ju inte framkallas på samma vis som halsont.

Men jag har ett eget talesätt: Bara för att man är hypokondriker betyder det inte att man inte kan bli sjuk. Och det är ju jag om någon ett bevis för nu.

(Jag är egentligen inte särskilt hypokondrisk, men har en tendens att känna efter för mycket när det gäller förkyningar och så. Att fokusera på halsontet i stället för att ignorera det och tänka på något annat. Korkat.)

Annars har jag släpat mig ut på en promenad idag. Soligt och fint. Släpade mig runt i en halvtimme i takt som en 80-åring (inte du mamma). Men det gick bra. Frisk luft och sol är aldrig fel.

Att tänka positivt

Publicerad 2010-03-27 17:02:52 i Bröstcancer,

Det gäller att tänka positivt i alla möjliga situationer i livet.

En jobbig sak med att vara sjuk är att man (jag) ser sjuk ut. Då är det svårt att låtsas vara frisk. Det är ytligt men ändå jobbigt. Att inte bara må dåligt utan även se fördjävlig ut. Okej, jag är inte någon fotomodell i vanliga fall, men herregud vilket ras det blivit nu. Jag går här hemma med mitt skalliga huvud (med femton fjun mitt på) med min sjukliga torra hud (ja, nu kommer väl åldersrynkorna på riktigt), min trötta hållning och min konstiga bröstkorg. Att jag saknar ett bröst stör mig egentligen inte så mycket eftersom jag har en väldigt snygg protes. Men under mina sjukaste dagar orkar jag inte ha BH, behövs ju inte och då ser jag konstigt sned ut.

Nu kommer vi till det positiva tänkandet.

Javisst, jag har tappat allt hår. Men till hösten kommer jag att få jättetjockt hår som jag ska ha klippt i en snygg kort frisyr. Alla säger att håret blir av bättre kvalitet när det växer ut igen. För växer ut gör det nästan utan undantag.

Håren på kroppen har såklart också slutat växa. Så bra. Jag slipper lägga tid på hårborttagning. Och en Brazilian till sommaren är ju inte alls fel.

Javisst är det jobbigt att behöva gå igenom strålning. Men så bra att strålning dödar hårväxt så att jag förmodligen aldrig mer behöver raka mig i höger armhåla. Väldigt praktiskt. Måste bara komma ihåg vilken arm jag kan lyfta på.

Cellgifter är inget kul. Men så bra att jag gått ner fem kg pga aptitsvårigheter. Har tappat mitt hysteriska intresse för fastlagsbullen och dess kusiner och är även väldigt måttlig med godis. Har däremot fått behov av att äta bra mat och gärna två lagade mål om dagen.

Jag kommer ju vara sjukskriven länge. Vilken lång sommarledighet jag och barnen får. Som ett sommarlov från barndomen.

Jag har opererat bort ett bröst. Jobbigt javisst. Men jag kommer att få en rekonstruktion. Och då tar de hud och fett från magen och flyttar upp. Vilket innebär att jag får en magplastik på köpet. Och det behövs. Så bra.

Det är en ekonomisk katastrof att vara sjukskriven. Men så bra då att jag är så trött och infektionskänslig att jag inte får lov att vara ute och shoppa. Spar ju massor med pengar på det viset. Och bilen har jag inte tankat på flera månader.

Jag är ju väldigt mycket ensam hemma på vardagarna, kan ju vara tråkigt. Men jag kan verkligen inte klaga över att jag inte har egentid!

Så, nu har jag tänkt positivt tillräckligt för idag.Status

Publicerad 2010-03-27 16:39:14 i Allmänt,

Det var ingen som ringde igår från Onkologen. Då är nog mina värden ganska så ok. Eller så kom de inte fram eftersom jag hade telefonmaraton här hemma.......

Ligger i sängen och jobbar. Hamnade här efter att jag duschat vid 11 och nu är klockan halv fem. Tiden går väldigt fort. Dagarna och timmarna flyger iväg. Det trots att jag inte gör något vettigt om dagarna. Martin däremot han flänger fram och tillbaks. Fixar och donar, tvättar, viker tvätt, stoppar in tvätt. Damsuger, handlar mat, lagar mat, plockar i diskmaskinen och ur. Lämnar barn på dagis, styr upp dem, aktiverar dem, tar hand om dem. Sen fixar han vid huset också. Jag får så jäkla dåligt samvete. Allt det han gör nu brukar vi ju dela på. Vi jobbar lika mycket borta och lika mycket hemma. Då blir ju vardagen helt klar hanterbar. Jag mår ju bra nu men jag är klen. Orkar ingenting. Trodde jag skulle få en hjärtinfakt av att gå uppför trappan igår. Svag i musklerna och fruktansvärt dålig kondition. Och min stackars man bara sliter. Ska börja förbereda honom mentalt på att det blir däckbyte nästa helg......

Men om vi nu vänder på pannkakan så är det faktiskt så att jag av erfarenhet vet att det vänder så smått från måndag. På tisdag kommer jag vara i full gång. Då blir det deklaration och påskstädning. Sedan följer en vecka då min man ska få lagad mat när han kommer från jobbet, då han bara behöver lyfta lite på fötterna för damsugaren, då han kan hitta kläder i sin garderob som han senast såg när han lade dem i tvättkorgen. Det känns ju faktiskt ganska bra.

Arvid senaste påhitt

Publicerad 2010-03-25 12:55:50 i Allmänt,

Min yngsta son har ganska mycket idéer för sig. Ni som känner honom vet vilka faser han går igenom, speciellt när det gäller kläder. Han har ju nu ganska länge haft en tightsfas. Det började med mysbyxor via långkalsonger och sedan ett år tillbaks är hans favoritplagg tights. Vi håller på och tillvänjer honom med jeans, vilket går ganska bra. Sådär var annan dag.

Hans senaste påhitt sker under natten. Han somnar numera fint i sin säng iförd......nattmössa. Har varat en vecka nu. Nattmössor är ju inget som man vanligtvis finner i en garderob men Arvid vet råd. En tomteluva funkar ju precis lika bra (och vi som kommer ihåg hans tomteklädsfas förstår ju att luvan fanns nära till hands). Så, nu sover han iförd kalsingar och tomteluva. Varken mer eller mindre. Martin tyckte att det såg lite varmt ut så när han skulle titta till honom när han sov drog han bort luvan. Vid väckning morgonen efter hade den åkt på igen. Märkligt barn.

Våren är här

Publicerad 2010-03-25 12:42:04 i Allmänt,

Härliga 9 grader och sol på en blå himmel. Helt underbart att våren äntligen är här.

Ett säkert vårtecken är särskilt den äldsta sonens eftermiddagsaktiviteter. Så fort det blir barmark och lite fint väder åker rullorna fram. I år är det mycket åk på wave-boarden (typ skateboard fast med bara två hjul). Härligt för dem att kunna vara ute i stället för att grotta in sig i vintermörkret.

Även jag börjar piggna till. Idag har jag minsann lagt in en maskin med tvätt. Men sen fick jag vila mig lite. Ligger just nu och laddar för att forcera duschen. Sen blir det dags att göra lunch. Skolan har studiedag idag så om ett tag ska jag ringa hem Nils. Har lovat honom våfflor idag. Gottegrisen glädjer sig.

Och nu så går det uppåt igen..

Publicerad 2010-03-22 10:59:02 i Bröstcancer,

I fredags var det ju dags för min sista behandling av sorten EC. Tackgodegud. Mina värden har ju varit så dåliga på sistone så jag fick backad dos. Dvs, jag fick samma styrka som första gången. Det är det som är poängen med denna studien, att anpassa behandlingen efter person. Jag sa till Martin förra veckan när jag fått högsta dosen och kände mig sliten, att min kropp nog knappt skulle orka en dos av den kallibern till, och se det fick jag heller inte.

Min födelsedag förlöpte mycket lugnt, låg mest i sängen. Mina små gossar hade köpt varsin rosenbukett och valt vars ett kort som de skrivit fint i. Och så sjöng de. Linda kom med lite blommor, tidningar och choklad (sändebud från familjen) och Karin smet över med en present hon också. Tack! Och tack för alla hälsningar också!

Tydligen missade jag värsta tjejmiddagen när Helena firades i lördags, mycket ska man stå ut med. Men kul hade de haft (när har de inte det). Nu är det bara två veckors eventuell isolering kvar för mig, sedan ska jag förhoppningsvis få en mycket intensiv påsk med bra värden. Och nästa omgång med fyra behandlingar av annan sort ska förhoppningsvis inte sänka mig lika mycket. Fast ont kan man få.

Tänk, om två månader får jag min sista behandling. Då blir det bara bättre. Men först ska jag ha nästan tre veckors paus. Om man räknar bort denna vecka som ju kommer att bli ganska kass, så får jag liksom två hyfsade veckor innan det är på det igen.

Låg - i dubbel bemärkelse

Publicerad 2010-03-16 17:30:47 i Bröstcancer,

Jamenvisst. Nu ringer de från onkologen. Är visst lite låg i värdena. Har vi hört den förut. Idag slog jag rekord. 0,1 i de neutrofila. HBt hade också gått ner. Till 107. Har aldrig i mitt liv haft så lågt blodvärde. Någonsin. Tom nyopererad har jag legat på 120, normalt ligger jag på 140.

0,1 i det neutrofila betyder att jag inte har något imunförsvar. Alls. Trevligt då att mina barn är lite lätt snoriga.

Nu är jag jävligt trött på det här. Att isolera sig. Aldrig må riktigt bra. Mitt hopp står till att jag ska fungera bättre på Taxotere. På fredag är det sista gången på den här skitmedicinen.

Ni märker att jag är irriterad va....

Nu ska jag laga lite Chili con carne och sura.

Ha en bra kväll.

Lite trevligt

Publicerad 2010-03-13 23:15:53 i Allmänt,

Smet in en sväng till grannarna och tittade på Melodifestivalen och åt godis. Innan dess hade vi ätit thaimat. Skönt att vara riktigt mätt när man går och lägger sig. Har nästan glömt bort den där känslan, svårt-att-andas-mätt liksom.

Trevligt att en av de låtar vi tyckte skulle vinna, vann. Salem al Fakir hade också gärna fått lov att åka till Norge.

Skittråkigt

Publicerad 2010-03-13 23:12:19 i Bröstcancer,

Vi var hembjudna till våra favoritgrannar igår, fredag. Vi och familjerna Gustafsson och Nyqvist. Skulle bli trevligt. Känner mig verkligen inte i form så när sjukhuset ringde och sa att de Neutrofila låg på 0,6 ringde jag återbud för mig själv. Verkligen jättekul...... Men, men........

Där ligger jag i min soffa och zappar. Fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Vid sextiden kommer det in en förrätt. Mango och avocadosallad med rökt lax. Mmmmmm, jättegott.

Vid åttatiden kom en fisksoppa inlevererad och strax därefter en cheesecake. Verkligen lyxigt. Så jag har varit på middagsbjudning på distans kan man säga.

Sammanfattningsvis kan man säga att veckan som gått har varit skittråkig. Jag har behandling om en vecka och det är (tack gode gud) den sista av denna sorten. Det känns som om min kropp inte riktigt orkar med längre. Som tur är vet jag att mitt hjärta är friskt, att min lever fungerar som den ska och att mina njurar orkar med. Efter nästa veckas behandling har jag en extra återhämtningsvecka innan jag sätter igång fyra behandlingar med Taxotere. Den 21 maj är min sista behandlingsdag. Jag vågar inte tänka på hur sliten jag är då. Efter en månads vila är det sedan dags för fem veckors strålning. Varje vardag.

Återhämtningshamburgare

Publicerad 2010-03-09 18:44:05 i Bröstcancer,

Ligger i sängen och tar igen mig efter att ha tryckt i mig en hamburgare, lite pommes och cola. Det är något speciellt med den menyn. Vet inte om det är kombinationen av kött, bröd, grönsaker, salt och söt och fett som på något vis är läkande. Men bättre mår man alltid efter. Den där hamburgaren signalerar också att nu blir det bara bättre, hurra, jag kan äta igen.

Annars ligger jag mest och funderar på vad jag ska göra sen. Ja, i juni och framåt. Det känns skönt att fokusera på något härligt, fräscht även om den mest direkta framtiden är inplanerad.

I juni ska jag se till att min älskling (Martin såklart) och jag ska komma iväg på en liten weekend ihop. Jag siktar på Spa. Kan vara välgörande för en sliten kropp.

I juli och augusti är det bara vackert väder och jag som lufsar omkring i min trädgård med nya projekt.

I november åker vi till Thailand. (Om jag får bestämma.)

Det är sånt jag tänker på nu.....

Min sköterska på Onkologen ringde idag. Vi hade ju bokat in nästa behandling ett par dagar senare eftersom jag inte längre vill ha fredagar, så nu skulle det bli tisdag. Men se, det gick inte. Hon ringde idag och fick byta tillbaks dag igen. Detta pga att jag är med i en studie och de inte vill att man skjuter mer än 1 dag fram och tillbaks. Mindre rolig födelsedag får jag då..... Men jag ser det positivt. Det innebär att jag blir klar med allt fyra dagar tidigare än tänkt.... Och dessutom kommer jag att må kanon till påsk eftersom jag får en extra vilovecka då innan jag går på nästa sort.

Men som sagt, min födelsedag firar jag nog en annan dag......

Färdig.....

Publicerad 2010-03-05 18:22:35 i Bröstcancer,

.... i dubbel bemärkelse.

Idag tog det 6 timmar inne på onkologen. Det drog ut på tiden eftersom jag fick vätskedropp som tog sådär 2, 2½ timme på sig att gå in. Eftersom det var doshöjning idag fick jag även läkemedel som ska hjälpa blåsan eftersom man kan få jobbiga biverkningar där annars. Jag var hemma fyra och en knapp timme senare ringde min sköterska och berättade att missat att skicka tabletter med mig hem, ett läkemedel som är viktigt att ta för njurarnas skull. Dessa ska då tas vid speciella klockslag, en gång vid 18 och en gång vid tiotiden i kväll. Så det var bara att be Martin köra och hämta.

Känner mig som vanligt tung i huvudet, men kanske inte riktigt lika mycket som vanligt. Däremot är jag illamående, det började redan på sjukan. Har tagit alla mediciner som ska tas, men ändå detta illamående. Jag vet med mig att jag har ätit för dålig idag och det är en starkt medverkande faktor. Men jag har ju så svårt för att äta när jag mår illa. Har, sedan jag kom hem, petat i mig en morot. Nu tittar jag snett på en banan.....

Till sällskap och som chafför hade jag min goa lilla svärmor. Tänk att hon ägnat en hel dag åt mig. Fantastiskt!

En kul grej som hände idag är att jag träffade min "brevkompis" Elisabeth. Hon har ju samma diagnos som jag och ligger två månader före. Idag var hon inne på en feelgood kurs som går ut på att piffa till livet rent utseendemässigt. Trevligt initativ som sponsras av kosmetikaföretag. Jag ska gå kursen om två veckor. "Look good, feel better" heter den.

Klockan två kom jag på att kursen startade så jag tog min droppstång och vandrade ut i korridoren mot ett gäng, mer eller mindre skalliga kvinnor, siktade in mig på en yngre, snygg variant och frågade om det var Elisabeth. Och det var det. Jättekul att träffas, vi har ju mailats vid ett tag nu.
Märkligt hur snygga vissa människor är som skalliga, Elisabeth är en sån.

Nu finns det risk för att det blir tyst härifrån ett tag, men man vet ju aldrig, underverk har skett.

Godkväll!

Överraskning

Publicerad 2010-03-03 22:01:01 i Allmänt,

Jaha, jag missade tjejmiddagen.

Men lite blygsamt utanför min dörr fann jag en riktig goodiebag. Det var påhittiga väninnan Tina som levererat (eller rättare sagt, hon hade skickat sin man). Tina och Jessica hade fyllt en påse med skvallertidningar, dvd-filmer, godis: olika varianter av Turkisk Peppar, djungelvrål och annat salt, en hel hög med smink, och Carolina Gynnings parfym Ego Girl. Och den är såååå god. Tur att ha kompisar i kosmetikabranschen.......

Så nu ska jag bli uppdaterad, road, sockerstinn, väldoftande och snygg.

Tack söta tjejer, jättegulligt av er!

Promenad och mer jobb

Publicerad 2010-03-03 15:43:20 i Allmänt,

Lämnade lilla älsklingen vid halv tio i morse. Sedan gick jag ut på promenad i det fantastiska vårvädret. Tänk vad tre plusgrader och sol kan göra för humöret. Tog ingen lång runda, kanske 30 min, inte heller i någon högre takt. Men herregud, vad dålig kondis jag har fått. Den var väl inte speciellt bra innan. Men nu. Ja, det blir en del att jobba med, att komma i form igen, och jag är inte ens halvvägs......

Idag har jag också fakturerat, en tillfredsställande arbetsuppgift. Fått in några små uppdrag som jag ska jobba med i morgon. Så, jag är inte helt sysslolös..... finns alltid något att göra.

Besök

Publicerad 2010-03-03 00:24:45 i Allmänt,

Fast en trevlig sak hände idag.

Katarina min exgranne kom och stack in sitt huvud genom vår terassdörr. Det var länge sedan.
Saknar att ha henne som granne, de spontana besöken, byta perenner, diskutera jord. Min trädgårdskompis liksom.

Ni hör vad spännande liv jag har som blir exalterad av ett tvåminutersbesök, som inte ens kom inom dörren.

Ännu lägre värden

Publicerad 2010-03-03 00:20:22 i Bröstcancer,

Klockan 9 i morse ringde en av de trevliga sjuksköterskorna på Onkologen. Mina värden var inte godkända.... Mina neutrofila hade inte gått upp, utan ner. Till 0,5! Detta innebär: Mycket infektionskänslig. Ingen tjejmiddag. Inget jobb. Inte beblanda sig med andra människor än de inneboende. Kul. Inte.

Idag har varit min första riktigt pigga dag vilket gör morgonens besked en aning paradoxalt.

Jag har helt enkelt fått jobba hemifrån idag. Först jobb som är relaterat till min anställning. Sedan jobb med ekonomin på mitt företag. Ja, jag har slarvat med bokföringen hela 2009. Men nu är hela rubbet klart och året är avslutat. Detta innebär att jag kanske kan ta itu med deklarationen. Hade varit skönt att slippa att tänka på det.

I morgon ska jag fakturera för färdiga uppdrag från i år.

Jag gillar att fakturera.

Om

Min profilbild

Fluffy Molntuss

Här skriver jag om livet. Så som det är. Det är fyllt av man och barn, hus och hem, trädgård, vänner, resor, jobb, lite cancer och en del reflektioner. Välkommen in!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela