Fluffy Molntuss

Pinsam pappa

Publicerad 2010-05-30 11:57:07 i Allmänt,

Det ringer här hemma nu på morgonen. Det är Anton som undrar om Nils är hemma.

- Jodå, han sitter här och tittar på Musses klubbhus, svarar Martin.

Varvid Nils får ett sammanbrott och bestämt dementerar detta.

Min lilla kille börjar bli stor. Erkänner inte att han tittar på barnprogram. Har vax i håret. Och leker "sanning eller kånka". Och väljer då alltid kånka för då får man pussas (tjejer alltså).

Jag hinner inte med..... Tur att man har en liten 5-åring också. Han är mest skitnöjd för att han fått kalsingar med Svamp Bob på.

Lördag

Publicerad 2010-05-30 11:52:53 i Allmänt,

Igår var det cykelfest i Vellinge. Kort beskrivet: Man cyklar runt och äter hos okända människor. Fantastiskt trevligt koncept. Vi har varit med tre gånger och haft supertrevligt. I och med att man äter förrätt på ett ställe, huvudrätt på ett annat och efterrätt på ett tredje, så hinner man med att träffa många människor. Man är 8 personer på varje måltid. Totalt medverkar 52 par. Som samtliga samlas i en festlokal både före och efter måltiderna. I vilket fall som helst blev det ingen cykelfest för oss i går av förklarliga skäl, däremot var många av våra bekanta med. Det ska bli intressant att höra om.

I stället tittade vi på melodifestivalen. Vi hade lilla svärmor på middag, grillade och mös. Vi passade också två barn (vars föräldrar var på cykelfest). Eller passade och passade. De skötte liksom sig själv.

Snurret är bättre (i huvudet alltså) så idag kommer jag inte undan trädgårdsarbetet. Martin har bytt om och står redo att angripa ogräset. Kunde det inte varit lite fint väder idag så att det var lite roligare. Suck.

Ögonfransar och bryn

Publicerad 2010-05-28 16:35:37 i Bröstcancer,

Har minsann fullt med svarta prickar i mina ögonbryn. Det växer alltså!!!! Längs mina ögonlock är det också svarta prickar. Fransar på väg ut!

Något händer i alla fall, men det tar nog ett tag innan allt är återställt. Undrar hur fort fransarna växer?

Snurrigt värre

Publicerad 2010-05-28 16:17:57 i Bröstcancer,

Upp som en sol. Och ner som en pannkaka.

Mådde riktigt bra förra helgen och tog ut mig i kryddlandet. Härligt att låta kroppen arbeta lite.
Det var då.

I tisdags vaknade jag med värsta magsjukan. Tog en dag sen var det bra. Det intressanta här är att jag efter alla toalettbesök upptäckte att jag blivit av med svullnaden i händer, fötter och ansikte. Eller åtminstone det värsta. Hm, märkligt. Det kan förklara allt jag kunde "prestera", och dess form, utan att tillföra något med mat eller dryck. (Här försökte jag på ett snyggt sätt berätta att det var vatten som kom när jag gick på toa, diarré av det lösare slaget alltså.)

I onsdags vaknade jag med yrsel. Det är fortfarande inte bra. I onsdags och torsdags var jag mest yr när jag rörde mig liggandes. Inga problem när jag var upprätt. Idag på förmiddagen kunde jag inte gå rakt, utan vinglade runt. När jag gjorde morgongröten. När jag stod i duschen. Tänkte att det måste vara kristallsjuka igen, hade det tidigare i våras. Och gjorde de olika manövrar som ska få in kristallerna på plats igen i örat. Vet inte om jag tyckte att det hjälpte så mycket. Var också svårt att entydigt bestämma vilken sida problemet uppstod från. Ringde min favoritdoktor Mari och hörde vad hon trodde. Hon tyckte jag skulle prata med min onkolog. Det gjorde jag. Hon tyckte inte att det var så konstigt att, om det nu var kristallsjuka, det blev en kraftigare reaktion än vad jag var van vid med tanke på vad jag gått igenom, HB-t som inte är på topp (107 mot normala 140) osv. Hon tyckte inte att jag behövde åka in utan ta det lugnt och ringa till mottagningen i helgen om det blev sämre. När jag pratat med henne upptäkte jag att det faktiskt hade blivit bättre. Jag kunde gå rak. Så förhoppningsvis är det kristallerna som spökar igen. Elände.

Mest skit (i dubbel bemärkelse) med mig nu alltså. Och som om inte det var nog. Anna Bergendahl gick inte vidare. Herregud!

Arvids senaste

Publicerad 2010-05-24 20:53:06 i Allmänt,

Arvid vill väldigt gärna ha en sån där ögonbindel som de har på film när de ska sova. Som vanligt vet Arvid råd. Man tager vad man haver och knyter en snusnäsduk runt huvudet.

Godnatt!!...och somnar sött.

Strålningsbesök

Publicerad 2010-05-24 11:59:35 i Bröstcancer,

Idag på morgonen var jag inne på strålningsavdelningen för att göra de första inställningarna. Intressant.
Det gällde att ligga på en speciell brits med armarna ovanför huvudet i ett speciellt stöd. Sedan tejpades det, och ritades på min kropp. Fick även tatuerat in tre prickar. En mitt emellan brösten och en prick på vardera sida om bröstkorgen. Dessa prickar används sedan för att kroppen ska ligga i rätt läge vid själva strålningen. Sedan blev jag inskjutsad i datortomografen för att ta bilder, så att de vet var allt ligger inne i kroppen. Det är noga, det ska strålas rätt. Lika viktigt är det att stråla det som behöver strålas som att det som inte ska strålas ska skyddas.

En hel vetenskap.

Nästa besök är den 14 juni då vi ska köra simulering för att sedan köra skarpt dagen efter.

Hår

Publicerad 2010-05-24 11:54:28 i Bröstcancer,

Jag kan skymta en mörk skugga på mitt huvud. Det finns en tendens till något hårliknande. Fast det är nog mest jag själv som med min granskande blick och optimism kan få det tunna lilla fjäset att kallas hår. Men något händer i alla fall.

Kan man få beställa lite ögonfransar också?

Trädgårdhelg

Publicerad 2010-05-23 17:33:19 i Allmänt,

Ja, jäklar vad duktiga vi har varit i trädgården i helgen.

Grävt om och rensat hela kryddlandet, köpt en del nya kryddor och planterat dem. Hämtat en gammal boxbomshäck från Jessica och Fredrik och planterat den. Satt åtta lavendelplantor längs långväggen på nya friggeboden. Planterat i krukor. Rensat rabatter och satt ny syrenbuske. Osv, osv.....

Jag har en tanke om att få tillbaks min hälsa med promenader och trädgårdsarbete. Och det är nog ingen dum idé faktiskt.

I fredags var vi ute och fingick lite vid sjutiden. Gick förbi Jessica och Fredrik och inspekterade häcken vi skulle få. Gick sedan förbi Kalle och Karin för att lämna pengar. Vips så var vi inbjudna på glass och hallon och rödvin och var inte hemma förrän halvelva. Det var en låååång promenad.......

Igår var vi hos lilla grannen. Det var Annelie och Jonas också. Härlig kväll med grillat. Vi satt ute hela kvällen, jag njuter så av att värmen har börjat komma till oss.

Och jag måste säga att jag mår förhållande vis bra och jag har imponerat mig själv av hur mycket jag orkat med i helgen. Den här rehabiliteringen kommer att gå finfint!

Fredag......

Publicerad 2010-05-21 18:22:57 i Allmänt,

For in till sjukhuset idag (för tredje dagen i rad, ska dit på måndag också...) för min tredje dos Herceptin. Det blev ju som bekant ingen cellgift idag så turen tog inte lång tid. Herceptinet går in på 30 minuter. Jag har nu "bara" 14 doser kvar att ta. Det tar ett år, var tredje vecka ska jag in. Herceptinet är en antikropp som jag får eftersom jag är HER2-positiv, eller rättare sagt tumören är HER2-positiv.

Jag har nu också fått en tidigarelagd tid för inställning av strålningen så jag ska dit redan på måndag. Sedan kommer strålningen igång på riktigt den 15 juni, det innebär att jag är klar med den biten den 19 juli. Skönt att kunna bocka av efter hand.

Till middag blir det hederlig husmanskost, nämnligen Grönkålssoppa med Frikadeller och kokt potatis. Ja, jag vet. Inte direkt någon fredagsmat av det festliga slaget. Men, oj så gott. Min äldsta son är lycklig. Och då är jag lycklig.

Ha en härlig kväll i det fina vädret! Efter maten ska vi ut och promenera tänkte vi. Fingå lixom.

Så konstigt det blev

Publicerad 2010-05-19 12:10:52 i Allmänt,

Var inne idag och träffade läkaren för biverkningskontroll. Jag beskrev alla biverkningar jag har och han tog in det. Och vad blev hans respons då?

- Jag tycker att det räcker för din del nu, vi stryker den sista behandlingen!

- Vadå? Total chock.

Jaha, så jag är liksom klar med alla behandlingar nu. Jag ska få lov att läka ihop igen. Tydligen är det hudbiverkningarna som är så allvarliga att de inte vågar ge mig mer. De tröstar mig med att jag har ändå fått mycket mer cellgift än den normala behandlingen så jag ska inte behöva känna att jag inte fått tillräckligt. Men ändå, det känns konstigt. Tänk om den sista behandlingen hade varit skillnad mellan liv och död. Det får man aldrig veta.

INGEN MER CYTOSTATIKA!!!!!

Nu väntar jag på att få en tidigareläggning av strålningen, får besked om det i morgon.

Mer gnäll

Publicerad 2010-05-17 13:31:58 i Bröstcancer,

På onsdag ska doktorn få höra att han lever....... då ska det gnällas, rejält.

Jag har ju berättat om mina tarmbesvär, som inte varit så små kan jag säga. Fick medicin på fredagen som jag tog, på lördagen steg jag upp glad i hågen och direkt satte magen igång igen. Fick dubbla dosen på medicinen och kunde inte äta förrän halv tre på eftermiddagen. Men därefter har det varit lugnt på magfronten.

I förra veckan upptäckte jag att jag var fläckvis väldigt röd i ansiktet, speciellt på och under högra ögat. Detta har nu utvecklats till något konstigt eksem som spruckit så att det blivit små skorpor och det stramar och jävlas och ögat rinner. Jag kan verkligen inte visa mig bland folk, och jag menar allvar. Idag är det fint väder som motiverar solglasögon tack och lov.

Sen är det neuropatin. Mina stackars små fingertoppar känns inte bra. Naglarna gör ooooont.

Dessa tre biverkningar har blivit riktigt illa denna gången och jag måste ta upp det med läkaren på onsdag. Vet inte om min kropp klarar av ny behandling på fredag. Det är faktiskt första gången jag kännt så. Efter tredje behandlingen med EC var jag också rätt medtagen och fick då en dossänkning vid efterkommande behandling.

Tack för tipset

Publicerad 2010-05-14 16:23:11 i Bröstcancer,

Annika tipsade om Dimor för mina magbesvär. Stort tack för det!!! Stack upp om Onkologen när jag ändå var inne för mina blodprover och fick med mig två kartor hem. Vilken service.

Magknip

Publicerad 2010-05-14 12:06:19 i Bröstcancer,

Ja, nu har äntligen smärtorna i benen och höfterna lagt sig. För att avlösas av: Magknip! Ja, det vore ju synd att få lov att må bra liksom. Är fortfarande trött som en gurka men det är ok. Däremot är mina magslemhinnor från svalget till andra änden i kaos. Räcker att jag äter bara så lite, sedan har jag magknip. Hela tiden.

Fluffy Molnutuss - nu, på en toalett nära dig!

Mitt konstiga barn

Publicerad 2010-05-11 16:22:00 i Allmänt,

När Arvid nattades i går kväll sa han:

- I morgon ska jag köpa kläder. Till en kvinna.

VAD???? Ibland blir jag lite orolig.

Aaaaj

Publicerad 2010-05-10 17:04:35 i Bröstcancer,

Ja, jäklar vad ont det gör i lederna på denne kroppen. Ont i höfter, ont i knän och nytt för denna gången; ont i fotlederna. Känner mig faktiskt riktigt risig, som ett töcken i huvudet, ont i kroppen och har inte ens orkat med den dagliga (och välbehövliga) duschen. Ringde Martin på jobbet och sa: Ta hand om mig!

Tur att man har en 10-årig son som så hjälpsamt alltid ställer upp. Han ringde hem från skolan och frågade om han fick ta med en kompis hem. Som svar fick han ett nej och order om att hämta sin lillebror på dagis. Inget gnäll från honom överhuvudtaget. Verkligen världens bästa son. Jag har tur.

Språkvård

Publicerad 2010-05-08 11:10:56 i Allmänt,

Pappa står och läser på dagis skylt över vad som ska ske på torsdagen.

- Idag får ni besök av en konstpedagog, säger han till Arvid.

- Va fan är en konstpegagog, svarar han.

Vi måste verkligen ta tag i hans språk. Konstpegagog, så heter det ju inte.....

Behandling nr 7

Publicerad 2010-05-08 11:08:58 i Bröstcancer,

Nu börjar det verkligen närma sig sista behandlingen. Om två veckor kan jag fira att denna fas är över. Behandlingen igår gick bra och eftersom jag fortfarande går på kortison så mår jag hyfsat bra. Lite trött i musklerna och spänd i käkarna. Börjar alltid där, märkligt.

Har lugn och ro här hemma nu, alla killar har stuckit iväg till Bokskogen för golfträning. Kanske skulle tappa upp ett bad och njuta av tystnaden. Jomen, det gör jag. Ha den bra dag!

Husköp klart

Publicerad 2010-05-08 11:02:32 i Allmänt,

Nu har lilla svägerskan köpt hus på samma gata som oss. Blir perfekt med barnvakt var och varannan dag.... Skämt å sido, det blir härligt att ha henne nära oss. Det blev en snabb affär och kommer nog att bli riktigt bra. Inflyttning i sommar, beroende på när hon sålt sin lägenhet. Någon som är sugen på en superfin, helrenoverad 2:a på Köpenhamnsvägen i Malmö?

Idag ska vi prata bröst

Publicerad 2010-05-07 12:42:29 i Bröstcancer,

Tänkte  vara lite pedagogisk idag och ta upp det här med att känna på sina bröst. Jag vet, man glömmer det, tycker att - det händer inte mig - och slarvar allmänt med det. Notera att jag skrev "man" där det egentligen borde stå "jag". För så är det, jag har alltid slarvat med det. Men de gånger jag har klämt har jag tyckt att där var så mycket små knölar att hur ska man veta vad som är farligt. Dessa små knölar är oftast själva bröstkörtlarna, och genom att känna regelbundet lär man sig att känna förädringar. En cancertumör är annorlunda, sitter mer fast, är inte lika ruckbar. Saken är den att om du kontrollerar en liten förändring när den fortfarande är liten, och det visar sig att det är en cancertumör, är chanserna ofta väldigt goda. En liten tumör hinner inte alltid ut i lymfkörtlarna och då är vägen ut i kroppen inte lika öppen, och risk för spridning minskar avsevärt.

Läs gärna igenom informationen från cancerfonden nedan. 

Välj ut en bestämd dag i månaden – en dag som du lätt kommer ihåg. Om du har menstruationer, är dagen efter avslutad mens lämplig. Då är brösten mjuka och lättare att undersöka.Se en film som visar hur
du undersöker dina bröst

Se på brösten i spegeln

Lyft armarna över huvudet och ge akt på förändringar:
 • Har brösten sin vanliga form?
 • Är huden jämn, har den sin vanliga färg?
 • Ser bröstvårtorna ut som vanligt och följer de med uppåt när du lyfter armarna?
Ligg ner... 

Lägg vänster hand under huvudet, så att bröst och armhåla ligger fritt. Lägg gärna en kudde under skuldran så att bröstet fördelas jämnare. 

...och känn

Känn igenom vänster bröst och armhåla med höger hand. Raka fingrar, lätt tryck. Små cirklande rörelser runt bröstet flera varv. Börja med bröstvårtan. Flytta ut fingrarna någon centimeter och gå runt ett litet varv. Fortsätt varv efter varv tills hela bröstet är genomsökt. Avsluta uppe i armhålan. Övergå till det högra bröstet.

 • Hur känns brösten?
 • Någon knöl eller förhårdnad?
 • Är bröstens storlek och fasthet som vanligt?
Intvålad i duschen

Du känner lättare ojämnheter och eventuella knölar i brösten när de är intvålade och fingrarna lätt glider över huden. Känn igenom brösten på samma sätt som när du ligger ner.

Fakta om bröst

 • Alla bröst är mer eller mindre ojämna. Mest ojämna är brösten i unga år och veckan före menstruation. Lär känna dina egna normala ojämnheter! Kvinnor som regelbundet undersöker sina bröst upptäcker lättare även mycket små förändringar. 
   
 • De flesta knölar är inte cancer. Ofarliga knölar kan vara svullna bröstkörtlar eller knutor som bildas av normal bröstvävnad. Låt en läkare avgöra vad som är vad. 
   
 • Röntgen av brösten, mammografi, kan påvisa cancertumörer som är så små att de inte går att känna. Men tio procent av alla cancertumörer i brösten syns inte på röntgenbilden, inte ens om de är stora. De upptäcks nästan alltid av kvinnan själv när hon undersöker sina bröst.
   
 • I 50-årsåldern tillbakabildas bröstkörtlarna och ersätts av fett. Brösten blir då mindre knöliga och lättare att undersöka.
   
 • Bröstens storlek beror på hur mycket fett de innehåller, inte på antalet bröstkörtlar. Cancer förekommer lika ofta i små som stora bröst.
   
 • Slag mot brösten orsakar inte cancer.
   
 • Kvinnor med få menstruationscykler under sitt liv, till exempel kvinnor som kommit sent i puberteten, fött många barn och ammat länge löper en något mindre risk att drabbas av bröstcancer. Det i sin tur tyder på att hormoner har betydelse för uppkomsten av bröstcancer.
   
 • Vid en liten cancertumör som inte spridit sig räcker det i de flesta fall att ta bort en mindre del av bröstet. Tveka inte att gå till läkare även med en aldrig så liten knöl!
   
 • I dag kan cirka 80 procent av alla kvinnor som får bröstcancer botas. Ju mindre tumören är, desto större är chansen till bot. Forskningen har gått framåt och behandlingsmetoderna har utvecklats mycket.

Bröstcancer ger olika symtom

Knöl i bröstet

Knöl i bröstet är det vanligaste symtomet. De flesta knölar är helt ofarliga. Men detta kan bara en läkare avgöra. Tveka därför inte att kontakta läkare om du känner en förändring.

Knöl i armhålan

Bröstcancer kan spridas till lymfkörtlar i armhålan. De känns och ibland till och med syns som en eller flera knölar. Förstorade lymfkörtlar kan dock ha andra orsaker än cancer. 

Allmän förstoring, ökad fasthet

 Vissa cancerformer gör att hela bröstet förstoras och känns hårdare. Hudrodnad och "apelsinhud" Ett ganska ovanligt symtom är svullnad så att de normala porerna i huden syns tydligare än vanligt och påminner om ett apelsinskal. 

Indragningar

Bröstcancer kan växa på ett sådant sätt att det ser ut som om tumören ”dra in” huden eller bröstvårtan. Då bildas en liten grop i huden.

Blod eller vätska

Blod eller vätska från bröstvårtan kan vara ett symtom på cancer.

Tips och råd

 • Vänd dig i första hand till bröstmottagningen vid närmaste sjukhus eller till din vårdcentral eller gynekolog om du misstänker något som kan vara symtom på cancer. Adress och telefonnummer hittar du i telefonkatalogen under rubriken Hälso- och sjukvård, de blå sidorna. Du kan naturligtvis även vända dig till en privatläkare.
   
 • Gå på mammografikontroll när du blir kallad – även om du känner dig fullt frisk. På de flesta håll i landet kallas kvinnor över 40 år till mammografi (bröströntgen) med ett par års mellanrum. Socialstyrelsen rekommenderar mammografi för kvinnor i åldrarna 40 till och med 74 år.
   
 • Om du har nära släktingar som fått bröstcancer i yngre åldrar kan det ibland vara skäl att kontrolleras med mammografi/ultraljud även före 40 års ålder. Be din husläkare om remiss till en mottagning för ärftlig cancer i sådana fall. 
   
 • Många kvinnor tycker det är svårt att undersöka sina bröst de första gångerna. Men ge inte upp, det blir lättare när du blivit mer van.
   
 • Börja med att göra dig bekant med dina bröst. Leta inte efter några konstigheter utan lär dig hur de brukar kännas normalt. Då är det lättare att känna när något inte är som vanligt.
   
 • Pricka av i almanackan varje gång du undersöker brösten.

Få svar på dina frågor

Ring 020-59 59 59 eller mejla till infostodlinjen@cancerfonden.se och få svar på dina frågor om cancer. Vi som svarar på Cancerfondens informations- och stödlinje är legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Du vänder dig till oss för att få svar, känslomässigt stöd eller mer skriftlig information. Samtalen är kostnadsfria.

Fika och tjejmiddag

Publicerad 2010-05-06 00:19:46 i Allmänt,

Nu börjar det dra ihop sig för den näst sista behandlingen, på fredag. Måste börja med kortison i morgon och har för den sakens skull skrivit min obligatoriska lapp i köket med KORTISON i stora bokstäver, för annars glömmer denna människa bort det.

Idag har jag varit på lunch på Märtas i Höllviken tillsammans med Elisabeth (bröstsystern ni vet). Hon har minsann fått lite hår. Med betoning på lite. Märkligt hur intresserad man kan vara av en persons hårväxt. Jag är helt fixerad, och saknar mitt hår enormt. Och mina ögonfransar som är typ ensiffriga på vart ögonlock. Mina ögonbryn är tunna och eländiga och jag är dessutom lite rödflammig och fluffig (så passande) i ansiktet. Tråååååkigt.

Men det var en mycket trevlig lunch.

På kvällen var det dags för onsdagsmiddag med mitt gamla singelgäng, hemma hos Jessica  i Bunkeflostrand, fick god mat och trevligt sällskap. Diskuterade mycket Lindas eventuella husköp och den ångest som bubblat upp. Det är klart att det är ett stort steg att köpa hus helt själv. Vi får se i morgon hur det förlöper. Blir ju annars intressant med släktband mellan det sista och första huset på gatan.

Nu är det godnatt. Ska upp tidigt i morgon. Typ 8.

Kalasdags

Publicerad 2010-05-02 20:27:39 i Allmänt,

1 maj var jag helt utslagen. Orkade ingenting. Men idag, då kan jag säga att det kommit liv i den här kroppen igen. Martin fyller år i morgon så vi passade på att ha kalas för honom idag. Hela packet var här på lunch, jättemysigt. Lilla svägerskan smet iväg en stund för att titta på hus på samma gata som vår. Hade varit underbart att ha henne här i krokarna.Mmmm, tårtaCecilia, Sten och AnkanMay-Lis och Linda

Fint väder som vanligt på Martins kalas. Vi brukar sitta ute varje år, men idag tog vi bara efterrätten ute.

Hur gammal han blir? 43 år minsann, börjar bli vuxen.

Valborgsmässoafton

Publicerad 2010-05-02 20:13:56 i Allmänt,

Vi hade nöjet att få bli bjudna på middag hos Jennie och Anders på Valborg. De små grannarna fick också lov att närvara. Jättetrevlig kväll, med god mat och musiktävling som jag såklart vann. Ha! (Självgod, jag?)

Barnen badade i 17 gradigt vatten. Varför? Kan man undra...Jennie och Åse medan det fortfarande var lugntMännen styr upp grillningen som sig börArvid dansade för oss. Det enda av alla barnen som vi märkte av.Oh, så mysigtLitta dans å så

Om

Min profilbild

Fluffy Molntuss

Här skriver jag om livet. Så som det är. Det är fyllt av man och barn, hus och hem, trädgård, vänner, resor, jobb, lite cancer och en del reflektioner. Välkommen in!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela