Fluffy Molntuss

Den rosa månaden - och tiden det tog mellan diagnos och operation

Publicerad 2011-10-19 11:39:32 i Bröstcancer,

Det är oktober. På senare år har det blivit "den stora bröstcancermånaden". Vart du än vänder dig i en butik så tornar rosa produkter upp kring dig. Visst är det bra att det samlas in pengar till detta. Jag har redan marknadsfört en del produkter på bloggen.

Men.

Ni visste att det skulle komma ett men, eller hur.

Vad används pengarna till?

Så här skriver cancerfonden på sin hemsida:

Nya genombrott tack vare forskningen

 Några av de senaste genombrotten inom bröstcancerforskningen har lett till:

 • Införandet av antiöstrogenbehandling vid bröstcancer som växer på grund av östrogen.
 • Behandlingar med en kombination av olika typer av cytostatika, vilket ökar överlevnaden.
 • Upptäckter att bröstbevarande kirurgi kombinerat med strålning har lika bra effekt för överlevnaden som att ta bort hela bröstet.
 • Upptäckten att långt bruk av hormonpreparat vid klimakteriet ökar risken för vissa typer av bröstcancer.
 • Att man kan utreda orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer.
 • Att läkemedlet Herceptin införts för behandling av en speciell form av bröstcancer och att det minskar risken för återfall.
 • Upptäckter att det, på molekylär nivå, finns flera olika typer av bröstcancer vilket ökat kunskapen om sjukdomens komplexitet.
 • Införandet av allmän mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer.
 • Känsligare och mer skonsamma undersökningar av lymfkörtlarna i armhålan.
Områden där det finns behov av mer forskning:
 • Forskning kring skräddarsydda behandlingsmetoder, det vill säga rätt behandling till rätt patient.
 • De genetiska molekylära mekanismerna som orsakar bröstcancer.
 • Grundforskning för ökad förståelse av de generella mekanismer som orsakar cancer, dess tillväxt och spridning.
 • Forskning kring nya behandlingsmetoder, i syfte att hämma celltillväxt.
 • Forskning om prevention, det vill säga hur cancer kan förebyggas.
 • Forskning om effektivare behandling och bra vård vid återfall.
 • Forskning kring hur man ökar livskvaliteten hos patienter genom bland annat lindrigare behandlingsmetoder.
 • Identifiering av biomarkörer i blodprov för tidigupptäckt av bröstcancer.

Dessutom behöver vi satsa på unga forskare, för att säkerställa morgondagens behov av högkvalitativ forskning.

Det är fantastiska resultat som kommit fram genom åren. Tänk bara på Herceptinet. För fem, sex år sedan var överlevnaden ca 19 % för en sån däringa HER-2 postiv som jag. Idag ligger siffran på 57 %. Det gillas skarpt.

Men jag undrar ändå. All denna positiva forskning som kommit fram. Alla dessa goda behandlingresultat. Det läggs så mycket pengar. Och tid. På denna forskning. Men ändå glöms en viktig bit bort.

Tiden mellan upptäckt och behandling!

Jag kom ganska snabbt på mammografi efter att jag kännt min knöl. Jag hade haft en streptokockinfektion i mitt bröst, sk rosfeber, och därför stod jag på vänt att komma på mammografi. Doktorn som undersökt hade inte kännt något,men hon ville ändå vara säker på att all infektion var borta ur mitt bröst. Jag missade mammografitiden och direkt efter känner jag min knöl. När jag ringer dit får jag snabbt en ny tid.

Mammografin gjordes och då upptäcktes också en rejäl förändring. Den var ca 20 mm stor. Detta ledde till att jag omedelbart fick göra ett ultraljud. Då upptäcktes ytterligare en tumör på 7 mm samt ett helt kluster med cystor. Läkaren bestämde sig för att göra en finnålspunktion på båda knölarna. Jag kände mig oerhört väl behandlad och uppskattade att allt gjordes i ett svep.

Sen dröjde det fyra veckor innan jag fick mitt besked.

När jag fick mitt besked planerades det omedelbart in en operation. Den skulle ske lite drygt fyra veckor senare. När jag ställde mig frågande till detta försäkrade sjuksköterskan mig, att det "inte spelade någon roll". Hon förstod att det var jobbigt psykiskt. Men fysiskt händer inte så mycket på så kort tid.

Det är då jag undrar. Hur hade min diagnos sett ut om jag inte behövt vänta i två månader (!) med en växande tumör i mitt bröst? Händer verkligen ingenting under denna tiden? Vid vilken tidpunkt börjar smittade celler vandra ut i kroppen för att sätta sig i mitt skellett, min lever, mina lungor?

Hm. Vid ultaljud upptäcktes två tumörer. Båda elakartade. Den ena var 20 mm stor. Den andra endast 7 mm. Vid operation två månader senare gjordes följande fynd: Tre tumörer. En var 40 mm stor, en på 15 mm och en tredje på 8 mm.

Med lite lätt matematik kan vi räkna ut att mina befintliga tumörer fördubblats och att dessutom tillkommit en lillebror till de två första.

Vad var det nu hon sa, den där sjuksköterskan. "Det händer inte så mycket".

Jag hade också, konstaterades det, sex stycken smittade lymfkörtlar. Sex stycken av totalt 16 urplockade.

Alla dessa faktorer gör att jag fick en dålig prognos.

Men ponera nu. Vad hade hänt om jag fått besked efter, säg, fyra dagar. Och jag hade blivit opererad efter kanske ytterligare 10 dagar. Om jag blivit opererad 2 veckor efter undersökningen i stället för 2 månader. Hur hade min prognos sett ut då?

Att vänta så länge med operation fungerar säkert bra på en 70 årig kvinna. Men på en 40-åring är det en katastrof. Visst kan det vara så att cancern är långsamtväxande även för en ung kvinna. Men det kan man ju inte veta!

Det behövs ingen avancerad forskning för att komma fram till detta. Inga stora anslag. Det behövs bara ett effektivt sätt att koordinera vården. För, antalet operationer ökar inte bara för att de tidigareläggs. Antalet analyser blir inte fler bara för att de hanteras snabbare. Däremot kan det faktiskt vara så att statistiken förbättras. Med tanke på att en av tio kvinnor drabbas under sin livstid, så är det en anselig mängd liv det berör.

(Att det sedan tog ytterligare två månader innan den medicinska behandlingen sattes in kan vi avhandla en annan gång.)

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-10-19 12:18:47

Grattis m lyckad op !

Känner som dig - borde var noll kö - och jävlar - 2 mnd väntan på beh - F- Fn !!

Jag r pizzed att min onkolog ej lyssnade på mig för två år sedan - då jag ville ta bort andra bröstet oxå. Nu sitter jag här m cancer i det bröstet. Jävla he....vetes skit.

Postat av: Elisabeth

Publicerad 2011-10-19 14:40:09

Kunde inte skrivit det bättre själv!!!

Det är katastrof att vänta om man är lite yngre än snittet....konstigt att inte fler inom vården verkar veta det.

Eller så försöker de bara lura oss efterom de vet att de ändå inte kan göra nåt??Fast det lönar sig ju som patient att ligga på - då borde det ju finnas utrymme i schemat, eller hur?Kram

Postat av: Sister Moonshine

Publicerad 2011-10-19 19:51:52

Alldeles för lång väntetid. Att du stod ut! Jag opererades inom en vecka efter min diagnos. Att man inte fattade att det var cancer i den knöl jag visade upp förrän efter 18 månader, det är en annan historia.Kram/Åsa

Postat av: annika

Publicerad 2011-10-19 19:52:50

Håller med! Väldigt bra skrivet även om jag då tillhör den del av patienter som inte behövde vänta. Men visst lönar det sig att ligga på. Tyvärr är det så. Det tycker jag vi får bevis på hela tiden!

Tack gode gud för att jag har er, att stötas och bötas med, att diskutera med, gråta och skratta med.

Puss!

Postat av: Annika S

Publicerad 2011-10-19 21:08:06

Bra skrivet, herregud så lång väntetid får inte accepteras. Var själv inte drabbad med det. Allt flöt på väldigt bra.Kram

Postat av: Erika

Publicerad 2011-10-23 00:53:28

Till mig sa de att jag absolut kunde vänta två månader, eftersom jag skulle på semester, och att det inte skulle göra någon skillnad. Men jag avbokade min semester och fick tid efter 6 veckor (vilket är på tok för lång tid) till operation. Jag vet inte varför de gör så. de vet ju inte ens vilken typ av cancer det handlar om eller om den spridit sig. Ändå säger de att det är ok att vänta över två månader. Någonting är fel!

Postat av: Ingrid

Publicerad 2011-11-06 22:34:30

Jag tillhör dem som fick vänta mammograferades 17 sep och blev op 8 dec. Var så förbannad men vad hjälpte det. Skrev mail till sjukvårdspolitikerna och informerade om hur det fungerade. Ska nu på mammografi i dagarna vilket jag känner stor oro inför. Det är två år sedan jag blev opererad är rädd för återfall. Jag hoppas väntetiderna har blivit kortare sen dess. Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fluffy Molntuss

Här skriver jag om livet. Så som det är. Det är fyllt av man och barn, hus och hem, trädgård, vänner, resor, jobb, lite cancer och en del reflektioner. Välkommen in!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela